Guvernul Austriei fierbe pe tema Schengen, cu două zile înainte de summitul CE. Tensiuni tot mai mari la Viena

de: Cătălina Burghelea
13 12. 2022

Guvernul Austriei, condus de cancelarul Karl Nehammer, se reunește, marți, la prânz, într-o ședință de urgență pe tema Schengen, urmând ca ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, să facă o informare legată de efectele politice ale veto-ului pentru țara sa.

Guvernul de la Viena, ședință urgentă pe tema Schengen

Șeful diplomației austriece a participat, luni, la Bruxelles, la Consiliul JAI al UE, unde s-au discutat chestiunile la zi din Uniunea Europeană. Cu ocazia ședinței, oficialul de la Viena a solicitat o întâlnire bilaterală cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, căruia i-a prezentat așteptările din partea Comisiei Europene referitoare la stăvilirea migrației ilegale.

Ministrul de Externe al Austriei, întâlnire cu omologul român

Potrivit MAE, România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creșterea migrației ilegale, dar ministrul Aurescu a spus că „aderarea la Schengen nu poate fi conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”.

„Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut luni, 12 decembrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părții austriece. Subiectul discuției a vizat aderarea României la spațiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022”, au transmis autoritățile de la București.

Ce au discutat cei doi oficiali europeni

În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată și de alte contacte între cei doi omologi în cursul aceleiași zilei, precum și de o discuție telefonică în urmă cu două zile, ministrul de Externe al României a reiterat, detaliat, poziția părții MAE referitoare la votul negativ al Austriei. Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației, având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen.

Datele UE contrazic situația migrației ilegale

Oficialul MAE a arătat că motivarea părții austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migrație ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespunde în niciun fel cu statisticile și evaluările Frontex, Europol și ale Agenției Uniunii Europene pentru Azil, dar nici cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen, care au formulat aprecieri foarte pozitive și cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situația migrației ilegale.

Ședința guvernului de la Viena are loc cu două zile înaintea summitului Consiliului European, programat joi, 15 decembrie, la Bruxelles. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că va ridica problema veto-ului austriac la întrunirea CE.